News & Events

Какво е рециклиран отпадък?

Рециклираните отпадъци са готови продукти без потребителски свойства, които могат да се използват като допълнителна суровина, материали и промишлени продукти, ресурси, които са загубили напълно или частично своите покупателни свойства. Може да се използват и продават отново под някаква форма.

Какво спада към тях: млечни продукти, връщащите се останки са обезмаслено мляко с мътеница, суроватка, масло, сирене и други млечни продукти. В дървообработващата индустрия това са дървени стърготини и пилки.

Видове

Рециклираните отпадъци могат да бъдат разделени на опасни и неопасни.

Могат да се използват и да не се използват. Първите са тези, които фирмата иска да използва повторно по предназначение, за да произвежда продукти или да решава някои други проблеми. Вторият тип включва остатъци, използвани като гориво, опаковка или стоки за бита. Това са суровини, които фирмата продава на други.

Какво е невъзстановими отпадъци?

Към невъзстановимите отпадъци се отнасят: остатъци, които не подлежат на употреба и продажба във фирмата, използват се за обезвреждане или изолиране. Може да се изхвърлят за бъдеща употреба, за да се предотврати изпускането им в околната среда.

Общи свойства и разлики между възвръщаеми и невъзвращаеми видове

Общи свойства

Възвръщаеми производствени отпадъци

Появили се в резултат на производствения процес. Променили са свойствата си в сравнение с оригиналната суровина.

Разлики

Възвръщаеми производствени отпадъци

Те осигуряват икономически ползи. Те не включват приетите материали и производствените резервни остатъци, които според установената производствена технология отиват в други подразделения като пълноценни суровини и материали, за да се произвеждат други видове работа или услуги.

Невъзвръщаеми производствени отпадъци

Не са подходящи за по-нататъшното използване в производството. Това са технологични загуби като изпаряване, изтичане, свиване на суровините.

Прехвърляне и складиране в склад

Възможно е да се прехвърлят такива отпадъци за съхранение в склад.

Възвръщаемите отпадъци са изгодни от икономическа гледна точка.

Възвръщаемите отпадъци намаляват разходите на материала, от който са създадени, тъй като ще бъдат върнати отново в производството за бъдеща употреба. Когато се прилагат в производството, цената ще бъде равна на цената на приложение.

Ако се продадат за използването им в друго производство, тогава цената се отразява в данъчните регистри по покупателната цена.

По принцип възвръщаемите отпадъци са суровини, които са загубили своите потребителски качества, но могат да бъдат използвани повторно. Съответно невъзстановими отпадъци са тези, които са неподходящи за по-нататъшна употреба.

Всеки от тези видове има свои собствени общи свойства и разлики и трябва да се вземе предвид при използването им в производството.

Call Now Button