News & Events

 

При демонтиране на стоманобетонни конструкции винаги се изхвърля голямо количество строителни отпадъци, които могат да се използват отново. 

Преди години това тези отпадъци се изхвърляха до най-близките депа за битови отпадъци, като по този начин се замърсяваше околната среда. 

Напоследък рециклирането е много добър вариант да се използват част от материалите в различни сфери. 

Видове строителни отпадъци 

Благодарение на вторичната обработка на строителните отпадъци, много материали, останали след демонтирането или изграждането на сградата, получават нов живот. 

Строителните отпадъци включват: стъкло, керамика, железобетон, парчета варовик, тухла, чакъл, скрап от чугун и стомана, използвани абразивни колела, асфалтобетон, остатъци от мазилка, цимент, силикатни блокове. 

Рециклирането не само запазва естествената среда, за разлика от конвенционалното изхвърляне на отпадъци, но има и икономически последици, значително намалява разходите за закупуване на строителни материали.

Ако конструкцията е правилно демонтирана, всички строителни отпадъци могат да бъдат отново използвани, сортират се, за да се увеличи тяхната ефективност. 

Процесът на обработка включва четири етапа:

  • Първият от тях се състои в сортиране на материала по видове и отделяне на неподходящите за обработка; 
  • Вторият етап е подготовката на материал, използвано за обработка. 
  • Третото е смачкване на отпадъците в дадена фракция; 
  • И последният е сортиране (скрининг), за да се получат крайните фракции.

Получените по този начин материали се използват в много сфери, главно при изграждането на пътища и съоръжения. 

Ползи от обработката на строителни отпадъци 

20%  от депата са запълнени със строителни отпадъци, въпреки че по-голямата част от материалите могат да бъдат отново използвани.

Ползи от преработката на строителните отпадъци: 

Навременно освободената строителна площадка, позволява да поддържате непрекъснатост на работния процес;

Рециклираните отпадъци намаляват разходите за закупуване на нови строителни материали и запазват природните ресурси. Така например, рециклираният трошен камък намалява цената на бетона, малко по-нисък по качество е материала, добиван в рудник. 

Използването на рециклираните материали предотвратява заемането на големи площи земя за депа. 

При преработката част от строителните отпадъци запазват предишния си вид, докато при други се произвеждат нови видове материали. 

При обработката на бетон се получава вторичен трошен камък, а от отпадъците, съдържащи битум, се правят: мастика, прах и битумно-минерална маса, които се използват за производство на покривни материали и пътни дейности. 

Строителните отпадъци са достъпна суровина за рециклиране на много видове материали, използвани в различни области на производството. Например арматурата отново се използва в строителството, а асфалтът след термична обработка отново се използва за пътни дейности.

Call Now Button