News & Events

Населението на Земята, продължителността на живота и желанието за комфорт доведоха до обединяване на хората в огромни жилищни комплекси, а те се превърнаха във фабрики за производство на боклук. 

За да се рационализира работата с тях, отпадъците бяха класифицирани на класове в зависимост от степента на увреждане на хората и природата. 

Класът на отпадъците определят нивото на технологията за обезвреждане на различните видове. 

Видовете отпадъци се разделят на групи според характеристиките, които позволяват безопасното им преработване: 

По състава на компонентите, подходящи за повторна употреба; 

От произхода на боклука; 

От общото състояние на отпадъците. 

Повечето отпадъци, произведени от човека, са напълно подходящи за повторна употреба като суровини и това спестява ресурсите в депата на планетата. 

При това развитие на технологията класификацията им се дели на два вида: 

Обработката е невъзможна и отпадъците трябва да бъдат унищожени или заровени, не могат да навредят на природата; 

Рециклирането на отпадъци като суровина е възможно. 

По време на първичното сортиране боклукът се сортира съгласно горните критерии и това, което не може да бъде рециклирано, но много вредно, подлежи на унищожаване или загробване с надеждата, че ще бъде полезно за бъдещите поколения. 

Преди загробването тези отпадъци се обезвреждат, за безопасност за природата (дезинфекцирани, изгаряни и др.). 

Произход на отпадъците 

Списъкът включва следните раздели: 

Органични остатъци от преработката на продукти; 

Отпадъци от минерали и руди; 

Отпадъци от химическата промишленост; 

Битови отпадъци. 

Отпадъците идват от два източника: производство (промишлено или селскостопанско) и от ежедневието на човешките потребности. 

От промишлеността част от суровината участва в производството на крайния продукт, а ненужните отпадъци, счупени инструменти, стърготини и други се изхвърлят като отпадъци. 

В селското стопанство има голям проблем с изхвърлянето на отпадъци от животновъдните ферми, свинарници, птицеферми, кланици и месопреработвателни предприятия. 

Огромни количества отпадъци се образуват от жителите на големите градове, които изхвърлят милиони тонове остатъци от храна, счупени, развалени домакински уреди и мебели, пластмасови опаковки за храни и стоки, които отиват в кошчето.

Агрегатно състояние на отпадъците 

Събирането, съхранението, транспортирането на отпадъци е повлияно от физическото им състояние. Те са разделени на следните групи: 

  • твърди  битови отпадъци; 
  • течни;
  • газообразни;
  • насипни, гел и пастообразни материали.

Основната част от отпадъците се състоят от първите три вида от тяхното състояние. Всички тези раздели трябва да бъдат отразени в класификацията и да приемат подходящата технология за обезвреждане.

При организиране работата с отпадъци (събиране, транспортиране, съхраняване и изхвърляне), трябва да имат документ, който да потвърди  категорията на опасност. Този документ се издава въз основа на резултати от сертифицирани лаборатории.

Call Now Button