News & Events

Кратка инструкция

Как да започнем разделно събиране на отпадъци у дома?

Ако сте напълно нови в сортирането на отпадъци, започнете с едно нещо – събирайте пластмасата, стъклото или хартия поотделно.

След като се почувствате уверени, добавете и друг вид отпадъци. Можете да съхранявате батерии, акумулатори, термометри поотделно и да ги носите в специални пунктове за събиране на опасни отпадъци.

Следващата стъпка е да поставите втори кош за рециклиране у дома. В него ще добавите всичко, което след това може да бъде изпратено за обработка. И в обичайните ви – отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани.

Какво да правим с хранителните отпадъци?

Хранителните отпадъци могат да се изхвърлят отделно. Ако живеете в градски апартамент, поставете „изхвърляч” в кухненската мивка. Чрез него, заедно с отпадните води, отпадъците ще отидат в пречиствателните съоръжения на града и след това те ще бъдат превърнати в биогаз и изкуствена почва.

Хранителните отпадъци също могат да бъдат компостирани. Ако живеете извън града, това е най-добрият вариант. В апартамента можете да изсушите, замразите или компостирате отпадъци с микроорганизми и химикали. Когато се натрупа достатъчно количество, занесете го в дачата или в най-близкия горски парк.

Събиране на отпадъци в двора?

Отпадъчна хартия, стъкло, метал, пластмасови бутилки и кутии могат да бъдат рециклирани. В градовете контейнерите стоят точно в двора. Напълно добре е да разделяте стъкло, хартия, картон, алуминиеви кутии и пластмаса в едно кошче за рециклиране. След това отива до сортиращата станция. Измийте, подсушете и изцедете предметите, които ще рециклирате. Не е необходимо да премахвате етикети, лепяща лента от опаковки, пръстени от бутилки.

Какво да правим с всичко останало?

Има редки видове рециклируеми материали, като различни видове пластмаси или композити, които не могат да бъдат рециклирани нормално. Събирането на такива отпадъци се извършва в единични бункери с капак. Батериите, термометрите, акумулаторите, лекарствата с изтекъл срок на годност, битовите химикали, разтворители и бои, оборудването са опасни отпадъци.

В никакъв случай не трябва да се изхвърлят с останалите отпадъци, в противен случай опасните вещества (живак, олово, никел, кадмий, основи) ще попаднат в околната среда. В дворовете няма специални контейнери, така че опасните отпадъци трябва да бъдат транспортирани до специални пунктове за събиране.

Ами ако в близост до къщата няма контейнери за рециклиране?

Тогава рециклируемите материали и нерециклируемите отпадъци трябва да бъдат транспортирани до пунктовете за приемане и преработка.

Не е трудно, нали?

Започнете с малко. Не е необходимо веднага да поставите контейнери за всички видове отпадъци в апартамента и да носите батериите до пунктовете за събиране седмично. Достатъчно е да ги предавате веднъж месечно. И веднъж на сезон, след като подредите гардероба, можете да върнете или да размените ненужните дрехи.

Не се страхувайте да грешите. Добре е, че не започнете да правите всичко перфектно още от първия ден. Дори една пластмасова бутилка, изпратена за рециклиране, е голяма стъпка.

Call Now Button