News & Events

В съвременния свят отпадъците от антропогенна дейност са един от основните проблеми за замърсяването на околната среда. Тя се определя от необходимостта от промяна на съществуващата ситуация при използването на отпадъците, включително тези, образувани при строителството на пътища, съоръжения и други инженерни съоръжения. 

Основният момент тук е не толкова намаляване на абсолютното или относителното количество на тези отпадъци, а по-скоро прехвърлянето на тези количества от категорията на отпадъците в потенциалната категория на суровините (вторични материални ресурси). Разработването и създаването на механизъм за рационално използване на този ресурс чрез използване на ефективни технологии за преработка на строителни отпадъци са насочени към решаване на неотложни проблеми на енерго- и енергоспестяването, както и осигуряване на екологична безопасност.

В съответствие с разпоредбите за класификация, по време на строителството на скъпи обекти, подпорни стени, временни пътища се генерират главно отпадъци от 4 или 5 клас на опасност: скрап бетон и стоманобетонни продукти, скрап асфалт и асфалтобетонни настилки, както и отпадъци бетон и стоманобетон под формата на бучки.

Решения на проблема с рециклирането на строителни отпадъци

Има няколко възможности за решаване на трудоемкия проблем с рециклирането на строителни отпадъци: в специални комплекси или на мястото на произхода им (на строителна площадка). Първият вариант предвижда предварително сортиране, товарене и транспортиране на отпадъци до мястото на преработка. 

След първично раздробяване с хидравличен чук или хидравлични ножици за раздробяване се използват по-малки парчета бетон или стоманобетон (вторично раздробяване). За вторично трошене се използват различни видове трошачки. След това отпадъците се пресяват на фракции с помощта на сита за получаване на крайния продукт. В този случай обаче е невъзможно да се избегнат неразрешими загуби, които общо за всички етапи достигат до 0,5% от общото количество генерирани отпадъци. При съществуващия обем на пътно строителство и реконструкция това може да бъде тонове загубени ресурси.

Предлага се използването на втория вариант, който не изисква междинни процеси. Той предвижда използването на мобилни трошачни инсталации, а за предварителната подготовка на строителните отпадъци за първично трошене се използва хидравличен багер с бързосменяема (специална) техника, способна да реже бетонни елементи с дебелина до 300 мм с армировка до 40 мм.

Организация на процеса на преработка на строителни отпадъци на строителната площадка

Като се вземат предвид характеристиките на най-често срещаните видове трошачки (конусни, чукови, ротационни и др.), за индустрията на строителните отпадъци е избрана мобилна челюстна трошачка, основните предимства на която са:

Възможността за преработка на отпадъци директно на мястото на тяхното генериране;

Компактен размер, лекота на транспортиране и монтаж, широка гама от приложения, непретенциозност към външни фактори;

По-ниската цена на този метод за изхвърляне на отпадъци в сравнение със стационарните;

Простота на управление и настройка чрез хидравлично задвижване.

Получените крайни екологични евтини продукти (метал, вторичен трошен камък, асфалтобетонни чипове и др.) се използват в различни сфери на човешката дейност, включително към пътното строителство.

Call Now Button