News & Events

Боклукът и отпадъците са продукт на цивилизацията. От древни времена отпадъците са били органични и бързо разлагащи се. С появата на фабрики, изобретяването на пластмаси, стъкло и други материали, ситуацията се влошава.

За сравнение: хранителните остатъци се разлагат за 30 дни, каучукът за 150 години, пластмасата за 180 години, а алуминиевата кутия за 500 години. Стандартът на живот се увеличава, нуждите на хората се увеличават и с тях се увеличава процентът на генерираните отпадъци от човека. Увеличението на депата годишно е 0,4 милиона хектара. Ситуацията се влошава от факта, че само 4% от всички отпадъци се изпращат в заводи за рециклиране.

Има няколко причини за това:

Липса на специализирани обекти за обезвреждане.

Липса на средства за обработка.

Остарели технологии за обработка.

Липса на сортиране на битовите отпадъци.

Ето защо стартира реформа при отпадъците. Целта е да се получи финансиране за изграждането на фабрики, да ги оборудва с иновативна технология и да улесни сортирането на суровините чрез въвеждане на различни контейнери за сухи и мокри отпадъци.

Организиране на местата за отпадъци

Местните органи организират контейнерните места. Те трябва да имат бетонна или асфалтова настилка с наклон за по-удобно движение на кофите за боклук, бордюр по периметъра, път за достъп до транспорт. Площадките с контейнери трябва да бъдат далеч от жилищните сгради, спортни и детски площадки, зони за отдих на поне 20 метра. Максималният брой контейнери е 5. Освен това местните органи разработват и оформят регистри с всички технически характеристики.

Събиране, извозване и обезвреждане: кой отговаря?

Регионалните органи отговарят за управлението на ТБО. Те са длъжни да инсталират контейнери за сухи и мокри отпадъци. Камионите за смет са задължително оборудвани със сензори за тегло и GPS. Тази мярка е насочена към предотвратяване образуването на естествени депа. Това позволява да се контролира движението на отпадъците до депата.

Операторът не е длъжен да почиства контейнерните терени, отговорността им е до момента на разтоварване на контейнера. Но ако отпадъците са били разпилени, работниците са длъжни да ги премахнат и да оставят мястото чисто.

Отговорност на собствениците на апартаменти

Собствениците на апартаменти са длъжни да заплащат данък за предоставената услуга.

Правила за поддръжка на контейнерни площадки

За да се избегне неудобството при използването на контейнери, местата, където се намират те, се налагат определени изисквания за поддържането на тази територия.

Трябва да се следи за санитарното състояние, да се поддържат установените хигиенни стандарти. Извършва се периодично почистване на обекта и около него. Контролира се своевременното извозване на боклука. Следи се за състоянието на контейнерите. Дезинфекцират се.



Call Now Button